Nazovite nas: +385 99 302 8881Radno vrijeme od 01.06 do 30.9.

Grad Korčula

Zračni snimak grad Korčula

Jeste li znali da je grad Korčula rodno mjesto Marka Pola, jednog od najvećih europskih istraživača...
Opće informacije

Korčula, povijesno središte otoka, ističe se izuzetno lijepim položajem u Pelješkom kanalu, bogatstvom spomenične baštine i kulturnog naslijeđa te tradicijom pomorstva, brodogradnje, kamenoklesarstva. Rodno mjesto čuvenoga moreplovca Marka Pola.

Korčula je danas snažno turističko središte. Turizam na otoku ima dugu tradiciju. Davne 1912. otvoren je prvi moderni hotel Korčula, u zgradi podignutoj 1871. Već desetljećima gosti tog hotela uživaju u promatranju zalaza sunca s hotelske terase, što je poseban doživljaj u rano ljeto.

Turističku ponudu čine: raznovrstan smještaj - hoteli, apartmani, autokampovi, marina; mogućnost sporta i rekreacije, osobito sportovi na vodi; organizirani izleti te posebno kulturno-zabavni život, gdje već širom svijeta poznate moreška i kumpanija zauzimaju važno mjesto.

U Korčuli ima mnogo teniskih terena, mogu se iznajmiti daske s jedrom i oprema za surfing, može se poći na jednodnevno ili višednevno jedrenje ili plovidbu na jahtama, ili pak na organizirano ronjenje s profesionalnim roniocima.

Kultura

U kulturno-zabavnoj ponudi poseban doživljaj daje viteška igra moreška. U Korčuli se izvodi od XV. st., a potječe iz španjolskih krajeva. To je borba vojski bijeloga i crnoga kralja za princezu koju je oteo crni kralj.

Poslije žestoke borbe mačevima, kroz sedam bojnih figura i dramatičan dijalog, bijeli kralj pobjeđuje i oslobađa princezu. Borbu prati bojna koračnica koju izvodi limena glazba. Moreška se u Korčuli izvodi obvezno svake godine 29. srpnja, kada se slavi sv. Todor, ali i češće tijekom turističke sezone.

Tradicionalno se u Korčuli održavaju poklade, koje počinju na Tri kralja; Uskrsni tjedan, s procesijama bratovština - posebno je impresivna procesija Velikoga petka. Crkvene su svečanosti još na Blagdan sv. Petra i Pavla (29. lipnja) s paljenjem vatre, svečanosti za Velu Gospu (15. kolovoza) te svečanosti sv. Martina, krštenje mladog vina (u studenome).

Tijekom ljetnih mjeseci održavaju se glazbene smotre, gostuju kazališta i folklorne skupine, održavaju se sportske priredbe, jedriličarske regate.